Praktijkvoorbeeld
Onderwerp: Pedagogische kwaliteit | Publicatiedatum: Juli 2024

Kern

In de gemeente Loon op Zand hebben wij al verschillende LEA periodes gehad en elke periode hebben we vooral met onderwijs, opvang en GGD gekeken wat we nog meer kunnen doen maar vooral wat we nog met elkaar moeten doen voor onze kinderen. Waar liggen de behoeftes van leerkrachten en pedagogisch medewerkers, welke verwachtingen hebben zij van elkaar, wat kunnen ze realiseren en wat niet? Welke professionals heeft de kinderopvang naast de GGD nog meer nodig ter ondersteuning? Zeker als we kijken naar passend onderwijs. In dit voorbeeld lees je hoe en waarom de intern begeleider van de basisschool een onmisbare schakel vormt in de intensieve samenwerking tussen opvang en onderwijs.

Samen met de beleidsambtenaar onderwijs en kinderopvang van de gemeente hebben we met alle partners een structureel (VVE) werkgroepoverleg. Dit overleg vindt een aantal keer per jaar plaats. Deelnemers aan dit overleg zijn onder andere de kinderopvang, de GGD, een directeur en intern begeleider van één van de basisscholen, het samenwerkingsverband en de gemeente zelf. De directeur vertegenwoordigt alle directeuren van de basisscholen waar we mee samenwerken en koppelt afspraken terug in een directeurenoverleg. Ditzelfde geldt voor de intern begeleider. Zij bespreekt dit met alle andere intern begeleiders. Zo zijn de lijnen heel kort en is iedereen van elke school meteen op de hoogte van de afspraken. 

VVE staat tussen haakjes omdat het overleg ooit is ontstaan met als doel meer aandacht voor de doelgroeppeuters. De laatste jaren is de focus op alle peuters gericht. In dit overleg worden alle onderwerpen die betrekking hebben op de samenwerking besproken. Naast dit overleg zijn er twee keer per jaar bijeenkomsten waarin vooral leerkrachten van de onderbouw van scholen en pedagogisch medewerkers van kinderopvangorganisaties (niet alleen Kinderopvang Midden Brabant) aan deelnemen. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om kennis en ervaring met elkaar te delen maar ook om inspiratie op te doen met en van elkaar.

Vroege samenwerking met de intern begeleider

Een van de belangrijke afspraken die we met alle partners hebben gemaakt, is dat we niet alleen wanneer een peuter gaat doorstromen naar school een overdracht hebben, maar dat we school (en in dit geval de intern begeleider) al eerder kennis laten maken met de opvang en dus het kind en de ouder. Vaak vindt er dan eerst een observatie door de intern begeleider plaats. De intern begeleider weet daardoor (en met de informatie vanuit de pedagogisch medewerkers) in een veel eerder stadium welke behoefte het kind heeft, wat de school het kind kan bieden en welke leerkrachten met een specifieke expertise het beste passen bij het kind. Ouders worden meteen betrokken bij de contacten met de intern begeleider en geven ook toestemming voor het uitwisselen van gegevens. Bij de start van het VVE traject wordt bij de intake ook aan ouders toegelicht dat er een intensieve samenwerking is met de scholen en dat deze afspraken er zijn in het belang van de kinderen. 

Pedagogisch medewerkers en leerkrachten werken intensiever samen

Door deze intensievere samenwerking werken de pedagogisch medewerkers en leerkrachten veel meer samen als een team. Ze weten van elkaar wat ze doen, wie welke expertise in huis heeft en maken hier ook gebruik van. Er vinden vaker overleg,- en evaluatiemomenten plaats waarin zowel leerkrachten, intern begeleider en pedagogisch medewerkers werkafspraken kunnen aanpassen en zelfs uitbreiden. Uiteraard kost dit heel veel tijd en commitment van zowel opvang als onderwijs. We zien echter wat het doet voor de groei in de samenwerking, ook voor kinderen en ouders. Dit is de investering meer dan waard.

Ouders, pedagogisch medewerkers en leerkrachten zijn positief

Ouders vinden het heel fijn dat school al zo vroeg betrokken is bij de ontwikkeling van hun kind. Voor de pedagogisch medewerkers is het fijn omdat ze worden ondersteund in de begeleiding van de kinderen, ook wanneer het kind andere zorg nodig heeft. Voor leerkrachten is het fijn dat zij kind en ouders kunnen ondersteunen om het beste pad voor hun kind te vinden en een (nog betere) start te kunnen maken in de basisschoolleeftijd. 

Locatiegegevens
Organisatie: Basisscholen stichting Leerrijk en Bravoo in de gemeente Loon op Zand
Locatie: Kinderopvang Midden Brabant
Werkt met:
Hele dagopvang: 7+ groepen
Peuteropvang: 7+ groepen